Blog

Op de blog van Clips for Europe word je op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen rondom het project. Heb je een leuk blog item? Mail dan naar info@holy.nl

Weekend-event Clips for Europe

Inspirerend, informatief, dynamisch, creatief en grensoverschrijdend. Zomaar een greep uit de reacties van de deelnemers van het weekend-event ‘Clips for Europe’. Tijdens het weekend van 30 november en 1 december kwamen meer dan 30 jongeren bijeen in het prachtige kasteel Slot Assemburg in Heemskerk. Het gemixte jongerengezelschap -bestaande uit o.a. leden van de NJR, Straatvisie en studenten-, kreeg een veelzijdig programma aangeboden met als doel inhoudelijke en creatieve verdieping voor het maken van hun persoonlijke animatieclip gericht aan Europa. Het programma bestond o.a. uit inspirerende ontmoetingen met beleidsmakers, informatieve workshops, bevlogen debatten en animatie workshops waarbij de verdieping in beeld werd omgezet.
De toewijding van de deelnemers werd meteen zichtbaar bij de kick-off van het weekend op zaterdagochtend. Tijdens de introductie door twee audiovisuele kunstenaars over ‘het denken in beeld’  ontstond er snel een levendige gedachtewisseling tussen de deelnemers onderling. De toon voor het weekend was gezet. Gemotiveerd, betrokken en enthousiast. Door de intrinsieke behoefte aan kennis en verdieping vanuit de deelnemers, de inhoudelijke verdieping van het programma en de creatieve ondersteuning tijdens het animeren, zijn er prachtige clips gemaakt met elk een sterke beeldboodschap aan Europa. (Bekijk ze op www.clipsforeurope.eu )

Een impressie van het programma
Voor de inhoudelijke verdieping gingen de deelnemers in gesprek met beleidsmakers over verschillende onderwerpen. Thema’s als duurzaamheid, (internet)vrijheid en jeugdbeleid passeerden de revue. Zo was Fieke Jansen, expert op het gebied van digitale vrijheid (Hivos), uitgenodigd om over internetvrijheid te spreken. Zodra Fieke tijdens haar vertoog aangeeft dat ze heeft besloten weg te blijven van Amerikaanse fora, waaronder facebook, duurt het niet lang voordat de één na de andere vraag opkomt bij de deelnemers. De vragen zijn aftastend tot kritisch van aard: ‘wat is internet voor jou?’ ‘heb je zelf een mobiel en wat zend je mobiel allemaal uit?’ ‘je vertelt over wat er aan de hand is, maar wat is nou eigenlijk de oplossing volgens jou?’. Hoewel de deelnemers geen blad voor de mond nemen beantwoord Fieke alle vragen even uitgebreid en vol enthousiasme. De sessie wordt zelfs afgesloten met een compliment van een deelnemer ‘Ik vind het heel knap hoe je dingen met elkaar verbindt en daar een mooi verhaal van maakt. Het geeft echt meer diepgang, dankjewel’. Deze sfeer is eigenlijk toonaangevend voor de andere inhoudelijke sessies. Ook lobbyist Oliver van Loo wordt tijdens zijn inhoudelijke workshop het hemd van het lijf gevraagd. Zijn casussen uit de realiteit spreken tot de verbeelding en zetten aan tot denken. Bovendien gaan de jongeren met behulp van hun clips ook lobbyen bij Europa voor thema’s die zij van belang vinden. Zijn tips en trucs voor een succesvolle lobby werden dan ook aandachtig genoteerd.

Filmmaker, journalist en voormalig beleidsadviseur voor de EU, Nadine van Loon was aanwezig tijdens het maken van de clips om iedereen te voorzien van inhoudelijke input en ondersteuning bij het ‘verbeelden’ van hun boodschap. Daarnaast waren beeldend kunstenaars aanwezig om het creatieve proces tijdens het animeren verder te ondersteunen.

Op zondag was het na een korte nacht tijd om de clips af te maken. Daarnaast werd er nog ingegaan op de wederzijdse invloed en uitwerking van Europees beleid op het lokale bestuur door Mieke Baltus, de burgemeester van Heemskerk. De duurzame ondernemer …. ging met jongeren liet jongeren inzien dat duurzaamheid niet alleen een zaak is waar Europa zich hard voor moet maken, maar ook een business opportunity waar door slim om te gaan met nieuwe mogelijkheden niet alleen het milieu maar ook de aandeelhouders profijt uit kunnen halen.


En nu?
Nu alle deelnemers hun boodschap aan Europa hebben omgezet in een animatieclip is het zaak om deze clips onder de aandacht te brengen van Europarlementariërs. De eerste stap is al gezet. Tijdens het weekend zijn de clips via twitter verspreid en verzonden naar Europarlementariërs als Neelie Kroes, Bas Eickhout, Wim van de Kamp en Sophie in t Veld. De volgende stap zal in 2014 plaatsvinden. Jongeren zullen naar Brussel reizen om hun clips en bevindingen te presenteren aan beleidsmakers in Brussel.  

To be continued…

 

Meer

Later Eerder